Anasayfa » MANŞET » SES’TEN ÖRNEK OLACAK BİR ÇALIŞMA: “SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI STRATEJİK BİR MÜCADELE ALANIDIR”
SES’TEN ÖRNEK OLACAK BİR ÇALIŞMA:  “SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI STRATEJİK BİR MÜCADELE ALANIDIR”

SES’TEN ÖRNEK OLACAK BİR ÇALIŞMA: “SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI STRATEJİK BİR MÜCADELE ALANIDIR”

SES’TEN ÖRNEK OLACAK BİR ÇALIŞMA:

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI STRATEJİK BİR MÜCADELE ALANIDIR”

            Ses Genel Merkezi Sendika Okulu, Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Modülü çalışmaları kapsamında üyelerine yönelik eğitimlere başladı. Bir ay boyunca belirlenen illerde Sendika Okulu danışmanları ve öğrencileri tarafından “Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Eğitimleri” verilecek. Bu eğitimlerin ilki, Kırıkkale ve Eskişehir şubelerinin de katılımıyla 13.01.2018 tarihinde Ses Ankara Şube’de gerçekleştirildi. SES Ankara Sendika Okulu öğrencileri tarafından organize edilen SÇS Eğitimi, Sendika Okulu danışmanlarından akademisyen Aslı Davas ve Ankara Sendika Okulu öğrencileri tarafından gerçekleştirildi. Eğitime, SES Genel Merkez Eğitim Sekreteri Fikret Çalağan ve Hukuk Sekreteri Aylin Akçay Aydoğan’da katılım ve desteklerini sundular.

            6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yayınlandığı tarihten itibaren işçi cinayetlerinin sayısında azalma beklenirken, işçi cinayetleri artarak devam etmektedir. Bu konuda devlet yükümlülüklerini yerine getirmemekte bu desteği alan işveren de yükümlülüklerini yerine getirmekten imtina etmektedir. Sendikalar suskun kalmakta bu alanı bir savunma hattı olarak kullanmamakta ya da kullanamamaktadır. SES, tam bu nokta da tüm sendikalara örnek olacak bir çalışmaya imza atarak 1ay boyunca üyelerine bu hattı nasıl savunacağının yol ve yöntemlerini bulmaya çalışacak.

            Ankara’da gerçekleştirilen “SÇS Eğitiminin” ilk oturumunda; işveren yükümlülüklerinin neler olduğu, risk değerlendirmesinin yapılabilmesi için risk, tehlike ve kaza ayrımının nasıl yapılacağı,  meslek hastalığı, iş kazası ve işle ilgili hastalık terimlerinin içeriği, risk değerlendirmesinin yapılmasına katılımın neden önemli olduğu, risk değerlendirmesinin nasıl yapılması gerektiği ve nasıl izleneceği anlatıldı. Antineoplastik ilaçlarla çalışmanın SÇS nasıl etkilediği ne gibi sorunlara yol açtığı, intihara yol açan nedenler ve alınması gereken önlemlerin belirlenebilmesini sağlamak amacıyla iki olgu çalışmasıyla kök neden analizi yapıldı.

            İkinci oturumda ise; SÇS Modülünün yaz kampı sonuçları üzerinden işyerlerimiz de ne durumda olduğumuz konusunda tespitler yapıldı. Bu tespitler SÇS modülü tarafından hazırlanan ve katılımcıların eğitime gelmeden önce işyerlerinde doldurdukları anketler aracılığıyla yapılabildi. Bu anketlerde işyerlerimizde işçi sağlığı ve güvenliği birimlerinin kurulup kurulmadığı, İŞG kurullarının toplantı durumları, kurul kararlarının çalışanlarla paylaşım durumu, risk değerlendirme analiz sonuçları, sağlık gözetimlerinin yapılıp yapılmadığı, kişisel koruyucu donanımın sağlanıp sağlanmadığı, eğitimlerin nasıl verildiği, denetim yapılıp yapılmadığı, çalışan temsilcilerinin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği gibi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun maddeleri tek tek incelendi ve tartışıldı.

            Son oturumda SÇS’nın emekçiler için stratejik bir mücadele alanı olduğu ve bu alan ile ilgili hazırlanmış olduğumuz eylem planı ile taktiklerimizi nasıl gerçekleştireceğimiz konusunda görüş öneriler paylaşıldı ve görevlendirmeler yapıldı. Toplu sözleşmelerde SÇS ile ilgili maddelerin yer almasının önemi,  bu maddelerin takipçisi olmanın bir sendikanın olmazsa olmazları arasında yer aldığı belirtilerek eğitim tamamlanmıştır. Bu eğitimlerin sağlık işkolundaki sendikalara ve diğer işkolundaki sendikalara örnek olmasını umut ediyor, bu konuda bir ilki gerçekleştirmenin gururunu ve heyecanını yaşıyoruz.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI EĞİTİMİ” DERS NOTLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

20180113_150539

20180113_162402

IMG_2795

IMG-20180114-WA0016

WhatsApp Image 2018-01-13 at 17.46.41

WhatsApp Image 2018-01-13 at 17.46.43

WhatsApp Image 2018-01-13 at 17.46.44

WhatsApp Image 2018-01-13 at 17.46.45