Anasayfa » MANŞET » ENGELSİZ ADIMLAR İÇİN BİR ADIM !
ENGELSİZ ADIMLAR İÇİN BİR ADIM !
SAMSUNG CSC

ENGELSİZ ADIMLAR İÇİN BİR ADIM !

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Ankara Şubesi, (SES) Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası (ATO) nın destek verdiği kampanya ile engellilerin sorunları hakkında farkındalık oluşturmmak amacıyla “tek ayakkabı” kampanyası başlatıldı. Kampanyaya ilişkin Sendikamız Ankara Şubesi, ATO ve TSD tarafından bugün ( 26 Ekim 2017)  yapılan  bir basın toplantısı ile kamuoyu bilgilendirildi.

Basın açıklaması Metni

BASINA ve KAMUOYUNA

Türkiye’de engelli olmak, evde, işte, okulda, sokakta dezavantajlı yurttaş olmaktır. Milyonlarca engelli yurttaşı ilgilendiren onlarca yasaya ve değişikliğe rağmen engellilerin yaşamını kolaylaştıran uygulamalar artmamaktadır. Geçen süreç gösteriştir ki engellilerle ilgili sadece yasa çıkarmak bir derde deva olmamaktadır. Engellilerin yaşamındaki zorluklar, engelli ihtiyaçları dikkate alınarak ve bu zorluğu bizzat yaşayanlara danışılarak aşılabilir. Bugün bu amaçla buradayız. Ortopedik engellilerin yaşadıkları bir soruna dikkatinizi çekmek istiyoruz. Çözümünü de sunuyoruz. Bütün engellerin aşılabileceğini göstermek istiyoruz.

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Ankara Şubesi, Ankara Tabip Odası (ATO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi’nin de destek verdiği kampanya ile engellilerin sorunları hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışılacağız. Özel ve Kamu hizmetleri sunulurken Engellilerin çok sıradan ihtiyaçlarının dahi göz önünde bulundurulmadığını ifade edebiliriz. Genel olarak engelli erişim ve ulaşım sorununun ilgili yasalar çıkarılmasına rağmen hala çok büyük eksiklikler devam etmektedir. Bir zihniyet değişimi gerektiren bu sorunlar için atılması gereken çok adım bulunmaktadır.

“Bazen bir 6 Nokta yazısı eksikliği, bazen bir asansör ses sistemi eksikliği, bazen duyarsız bir yurttaşın engelli otoparkına engelli olmadığı halde park etmesi ve genel olarak engelli tuvaletlerinin uygunsuzluğu ve yokluğu şeklinde günlük yaşamı zora sokan sıkıntılar yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. “Ankara’nın Kızılay’ında engellilerin sorunsuz gidebileceği, engelliler düşünülerek dizayn edilmiş uygun mekan sayısı bir elin parmak sayısından daha azdır”. Bunca sorun arasından bir tanesine dikkat çekmek amacıyla bir kampanya başlatıyoruz.

“Engelsiz Adımlar İçin Bir Adım” kampanyası çeşitli nedenlerle bir ayağı olmayan engellilerin “çift” ayakkabı almak zorunda kalmasına dikkatleri çekmek istiyoruz. Bu kapsamda bir işletmenin ürettiği “tek ayakkabıları” isteyen engellilere ulaştırmak istiyoruz. Kampanya kapsamında TSD Ankara Şubesinde 1.500 engelliye ücretsiz ayakkabı sağlanacaktır. “Temennimiz, “bu kampanyanın bu işi kampanya olmaktan çıkarmasıdır”. Tüm ayakkabı firmalarının engellileri düşünerek, daha ekonomik ve ergonomik “tekli” ayakkabılar üretmesi durumunda bu kampanya amacına ulaşacaktır. Bu süreçte 1.500 Engelli TSD Ankara Şubesine Ulaşarak dilediği tekli ayakkabıyı deneyip ücretsiz bir şekilde alacaktır. Ayakkabılar 39, 40, 41 ve 42 numaradır.

Bu kampanyada bizimle birlikte olan ATO Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut’a ve SES Ankara Şube Eş Başkanı Hüsnü Yıldırım’a ve Kurumlarına teşekkür ediyoruz. Engelli meselesi, hepimizin sorunu, hepimiz engelli ve yaşlı adaylarıyız, bu nedenle ilgili kurumlar arasında etkili bir işbirliği kurmak ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak zorundayız” ATO ve SES’in bu yönde yönlendirici olması hem biyolojik/tıbbi bir boyutu olan hem de aslında toplumsal bir mesele olan engellilik meselesi için çok önemlidir.

Biz, “ENGEL BEDENDE DEĞİL YÜREKTEDİR” diyoruz. 
Birlikte Engelsiz Bir Yaşam Dileğiyle.

KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR.”

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC