Anasayfa » MANŞET » ŞEHİR HASTANESİ UYGULAMASI “TOPLUMSAL SAĞLIĞIN HEDEF ALINDIĞI” BİR PROJEDİR
ŞEHİR HASTANESİ UYGULAMASI “TOPLUMSAL SAĞLIĞIN HEDEF ALINDIĞI” BİR PROJEDİR

ŞEHİR HASTANESİ UYGULAMASI “TOPLUMSAL SAĞLIĞIN HEDEF ALINDIĞI” BİR PROJEDİR

SES Ankara Şube Yönetim Kurulu 18 Kasım 2017 Cumartesi günü, Şehir Hastanesi Uygulaması ile ilgili 390 sağlık emekçisiyle yapılan anket sonuçlarını, şube binasında düzenlenen bir  basın toplantısıyla duyurdu. SES Ankara Şube Eş Genel Başkanı Rona Temelli’nin anket sonuçlarını açıkladığı basın toplantısına Eş Başkan Hüsnü Yıldırım ve Şube Yönetim Kurulundan Nazan Karacabey, Adem Bulat ve KHK ile ihraç edilen Sinan Ok katıldı.

Rona Temelli yapılan basın toplantısında;

“Anket sonuçlarına göre sağlık emekçilerinin yüzde 57’si şehir hastanelerinin kamu yararı düşünülerek yapılmadığı ve yüzde 56’sı gereksiz ve zararlı olabileceği kanısında. Sağlık emekçileri, zararlarına ilişkin olarak Ankara’da iki bölgede toplanmış olan sağlık hizmetinin deprem, kasırga vb. kitlesel krizlerde erişimde güçlüğe neden olacağı, ayrıca trafik sorununun ciddi risk taşıdığına” dikkat çekti.

Konuşmasına, Sağlık emekçilerinin yüzde 73’ü Şehir Hastanesi Uygulaması’nın kendilerine danışılmadığını ve yapılacak değişikliklerin alanında deneyimli kadrolara danışılması gerektiğini ifade ederken, Şehir Hastanesi Uygulaması ile sağlık hizmetinin kamusallığın dışına çıkacağını belirten sağlık emekçisinin oranı yüzde 45 iken, Şehir Hastanesi Uygulaması’nın özelleştirme olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 48, “yap-kirala-devret” modelinin özelleştirmenin bir türü olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 52 olduğunu belirtti .

Yapılan ankette sağlık emekçilerinin yüzde 63’ünün çalışma koşullarının kötüleşeceğini, yüzde 41’i ise güvencesizliğin artacağını belirtiyor.

Ayrıca, Şehir Hastanesi Uygulaması’nın ulaşım sorunu yaratacağını belirten sağlık emekçilerinin oranı ise yüzde 82 ve işyerine yakın olma gerekçesiyle taşınma gerekliliğinden dolayı konut sorunu yaşayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 80.

Bilkent ve Etlik şehir hastanelerine ilişkin hazırlanan ÇED raporlarına bakıldığında bu durum en temel sorunlardan bir tanesi.

Şehir hastanelerinin etrafında kurulacak olan çevreyle birlikte hastane çevresinde yaşamak zorunda kalacak olan sağlık emekçilerinin yüzde 72’si ise kentten soyutlanacağını düşünüyor.

Anket sonuçlarını değerlendiren Rona Temelli, dünyada vazgeçilen şehir hastanelerinin Türkiye’de uygulanmaya başlandığının altını çizdi. Temelli, ŞHU’ya ilişkin yapılan anketin sonuçlarına göre sağlık emekçilerinin sağlık hizmetinin özelleştirileceğini, koşulları iyileştirmeyeceğini, güvencesizliği artıracağını ve kamu yararı düşünülmeden yapıldığı kanaatinde olduğunu belirtti. Ayrıca Temelli, emekçiler piyasalaşmayı olumsuz bulurken, ŞHU ile nitelikli sağlık hizmeti olmayacağını belirttiğini vurguladı.

Temelli, hastanelerin “otel” gibi pazarlandığını belirterek “Hastane içinde yaşanacak en büyük sorun acil hastalarda erişim sorunu. Klinikler arası mesafe çok fazla olacak” dedi.

Mersin’de faaliyete geçen şehir hastanesinde sağlık çalışanlarına ginger adlı aracın verileceğini belirten Temelli “Bu nitelikli sağlık hizmeti değil” dedi.

“Devletleşen AKP’nin sağlık yönünde yaptığı değişikliklerde yaptığı ilk şey yönetmelik değişiklikleri yapmak”diyen Temelli ŞHU’ya ilişkin olarak daha öncesinde gereken yönetmelik değişikliklerinin yapıldığını belirtti.

SES Ankara Şube Eş Genel Başkanı Rona Temelli, “ŞEHİR HASTANESİ UYGULAMASI TOPLUMSAL SAĞLIĞIN HEDEF ALINDIĞI BİR PROJEDİR diyerek önümüzdeki dönemde toplumun tüm kesimleriyle birleşik bir mücadele yürütüleceğini vurguladı.
ses

ses_ankara_subesi_sehir_hastaneleri_basin_toplantisi_18kasim2017

ses-1