Anasayfa » MANŞET » KADINLAR ANKARA’YI SALLADI !
KADINLAR ANKARA’YI SALLADI !

KADINLAR ANKARA’YI SALLADI !

KESK’e bağlı Sendikalarının da bileşeni olduğu Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla 8 Mart’ta Sakarya Caddesinde yapılacak eylem için kadınlar saat 14.00 te Kolej’de toplandılar. Sakarya’ya yürüyüş için hazırlanan kadınlara polisin yolu kapatarak başka bir güzergah dayatması üzerine kitle, toplanma yerini terketmeyerek polis engelini protesto etti. Kadınların kararlı duruşu sonucunda polis barikat kaldırıldı.
Ardından yürüyüşe geçen kadınlar ilerde tekrar barikatlarla karşılaştı fakat tüm engellemelere rağmen Sakarya Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirildi.
Sakarya’da başlayan eylemde kadınların sloganları ve zılgıtları ile coşku daha da arttı.
Ankara Kadın Platformu adına yapılan basın açıklamasında;
“Ekmeğimiz, kimliğimiz, özgürlüğümüz, hayatımız ve barış için tüm dünyada ayaktayız!
Kadın direnişleri tüm dünyayı sarsıyor. Dünyanın her yerinde kadınlar emeklerinin sömürülmesine, esnek-güvencesiz çalışma koşullarının dayatılmasına, ırkçılığa, şiddete ve kadın cinayetlerine, özgürlüklerini ellerinden almak isteyenlere karşı mücadele ediyor. Bizler bu topraklarda yaşayan kadınlar olarak işte böylesine büyük bir direnişin parçasıyız ve bugün her yerde sokaklardayız. Biz kadınlar hep birlikte emeğimiz, özgürlüğümüz içi ve hayatımız için ayaktayız.
Biz kadınlar AKP iktidarının yasalarla, fetvalarla ne giydiğimizden nasıl yaşadığımıza kadar uzanan bitmek bilmeyen kadın düşmanı politikalarla yaşamlarımızı hedef aldığını biliyoruz. Evde, iş yerlerinde, sokakta şiddetin her biçimi meşrulaştırılıp cezasız bırakılırken kadınlar güvenliksiz ve güvencesiz bir yaşama mahkûm edilmeye çalışılıyor.
Yeni yargı paketiyle, aile içi şiddet vakaları adı altında kadına yönelik şiddet için arabuluculuk getirilmeye çalışılıyor. Biz kadınlar özgürlüğümüzün de yaşam hakkımızın da iktidarın yasalarına sığmayacağını biliyoruz. Özgürlüğümüzü de yaşam hakkımızı da yasalarınıza rağmen alacağız.
Her ekonomik kriz gibi bu krizin de faturası önce kadınlara kesiliyor ve kadınlar yoksulluğa mahkum ediliyor. Kadınların görünmeyen ev içi emeği ekonomik kriz ile artıyor. Türkiye’deki çalışma rejimi cinsiyet ayrımcılığını, kadınların yaşadığı mobbingi artırıyor. İşten çıkarmalar başladığında önce kadınlardan vazgeçiliyor. Bizlerden bir yandan ucuz iş gücü olmamız, bir yandan da kapitalist ataerkil sistemin devamı için ucuz iş gücü yetiştirmemiz bekleniyor. Bu düzenin devam etmesine izin vermiyor, emeğimize sahip çıkıyoruz.
Savaşlar yüzünden yerlerinden edilen, her türlü emek sömürüsüne, ayrımcılık ve şiddete maruz kalarak savaştan en büyük yarayı alanların yine kadınlar olduğunu biliyoruz. Devlet savaş politikaları ile korku salıyor, gündem değiştiriyor, kadınların tüm sorunlarını yok sayıyor. Halkların taraf olmadığı bu kirli savaş pazarlığında kadın ve çocuklar başta olmak üzere sığınmacıların pazarlık konusu yapılmasını kabul etmiyoruz. Emperyalist saldırganlığa karşı inadına barış diyoruz.”
denildi.
Basın açıklamasının ardından müzik dinletisi ile eylem bitirildi. Akşam saat 20.00 de “Feminist Gece Yürüyüşü” yapıldı