Anasayfa » Genel » HAYATLARIMIZI KAYBETMEMİZE SEBEP OLAN “KOCA” BİR YANLIŞ
HAYATLARIMIZI KAYBETMEMİZE SEBEP OLAN “KOCA” BİR YANLIŞ

HAYATLARIMIZI KAYBETMEMİZE SEBEP OLAN “KOCA” BİR YANLIŞ

Hayatlarımızı Kaybetmemize Sebep Olan “KOCA” Bir Yanlış

Bakan yapmış olduğu açıklama ile biz sağlık emekçilerinin yaşam ve sağlığını riske atmanın yanında bir toplumun sağlığının nasıl önemsenmediğini ortaya koymuştur.

Ülkemizde Ekim ayı gelmesine rağmen salgının birinci fazı bir türlü bitmemiştir. Bugün açıklanan veriler gerçeği yansıtmamasına rağmen Nisan ayının son dönemi Mayıs ayının genelinden daha yüksektir.

Salgında yaşanan ve gelinen noktanın halkımıza indirgenen sorunlardan vehalkımızı suçlayan açıklamalarda değinilen sorunlardan kaynaklanmadığı dün bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Ancak Bakanın açıklamaları yeterli değildir. Derhal pandemi süreci şeffaf şekilde yürütülmeli ve toplum sağlığını hiçe sayanlar hakkında gerekli işlemler yapılmalıdır.

Bakan açıklamasında semptomsuz testi pozitif çıkanları hasta-vaka sayısında göstermediklerini ifade etmişlerdir.

Ülkemizde pandemi süresince milletvekilleri ve uluslararası seyahatlerde zorunluluğu olan haller dışında kimlere semptomsuz test yapılmıştır.

Süreç içerisinde Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine temaslı olsalar dahi semptomsuz test yapılmazken, aile üyeleri arasında pozitif olup semptomu olan vatandaşlarımıza bile test yapılmazken, semptomsuz pozitif vaka tanımı süreci kurtarma cümlesidir.

Hangi semptomsuz testlerden bahsedilmektedir. Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak toplam testlerde %1,5-2 ‘lik pozitif çıkma oranını eleştirmiştik ve verilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etmiştir.

Nisan ayında “Bugünkü Vaka Sayısı”, Eylül ayında “Bugünkü Hasta Sayısı” açıklamasının sadece semptomlu pozitif kişileri kapsadığının ifade edilmesi ;bilim ve emeğin hafife alan bakış açılarının gerçekliğine ve amaçlarına ışık tutmaktadır.

Pozitif semptomsuz hastaların ötesinde temaslı semptom gösteren hastalara dahi karantina uygulayarak ilaç tedavisi başlayan Bakanlık, hasta olarak görmedikleri bu kişilere neden tedavi uygulamaktadır.Bunca zamandır bu takipleri gerçekleştiren sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emeklerini mi değersizleştiriyorlar. Bakan açıklaması ile hasta olarak görmedikleri bu kişilere ilaç tedavinin neden başladığını da açıklamalıdır.

Bakan derhal toplam vaka sayısına tüm pozitif çıkan hastaları ve sonucu pozitif çıkmasa dahi semptom gösterenleri dahil ederek açıklamalıdır.

Son bir aylık süreçte günlük vaka sayısının %4-5 aralığında ölüm gerçekleşmektedir. Covid 19 kaynaklı ölümler ve ölüm vakalarındaki Covid 19 pozitif sayılarını açıklamalarını bekliyoruz.

Bu yaklaşımla bir toplumun sağlık ve yaşam hakkı yok sayılmıştır. Bakan topluma sağlık emekçilerinin mücadelesine destek verin derken, bizlerin emeğinin, sağlığının ve hayatlarının kimler tarafından yok sayıldığının takdirini emekçilere ve halkımıza bırakıyoruz.

 

SES Ankara Şube Yürütmesi

01 Ekim 2020