Anasayfa » MANŞET » DÖNER SERMAYE UYGULAMASI KALDIRILSIN, TEMEL ÜCRETTE ARTIŞ YAPILSIN!
DÖNER SERMAYE UYGULAMASI KALDIRILSIN, TEMEL ÜCRETTE ARTIŞ YAPILSIN!

DÖNER SERMAYE UYGULAMASI KALDIRILSIN, TEMEL ÜCRETTE ARTIŞ YAPILSIN!

ÜÇ AYLIK DÖNEMDE BU HAKKI ALABİLMEMİZ İÇİN YAŞIYOR OLMAMIZ GEREKİR

Dünyada ve ülkemizde olağanüstü günler yaşanıyor. Sağlık emekçilerinin balkondan alkışlandığı günlerdeyiz. Oysa 14 gün önce şiddete karşı sağlık örgütleri olarak Beyaz Miting örgütlüyorduk. Sonrasında ülkemizi bir küresel kaosun ortasında bulduk. Ülkedeki tüm sağlık emekçileri COVİT19 pandemisine karşı mücadele etmek için tek yürek olmuş ne yapacaklarına odaklanmışken Sağlık Bakanlığının “döner sermayenin 3 ay boyunca tavandan ödeneceği ödülü” bizleri derinden etkilemiştir. Sağlık Bakanı Koca’nın testi pozitif çıkan sağlık çalışanları var açıklaması ile birlikte üç ay tavandan döner sermaye verilecek müjdesi nelerin gizlendiğini ve ne amaçlandığını bir bakıma göstermektedir.

İş güvenliği ve önlemleri almadan yükümlülüklerden kaçınarak, çalışma barışını bozacak uygulamalara girmesi Bakanın sağlık emekçilerine bakış açısını ortaya koymuştur

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin maddi koşullarına yönelik bir düzenleme yapılacaksa, yapılacak düzenleme tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini (yardımcı hizmetlerden, idari hizmetlere, teknik hizmetlerden sağlık hizmetlerine) kapsayacak ve kalıcı olacak şekilde yapılmalıdır.

Biz sağlık emekçilerinin şu an tek derdi aslında yaşatmak için hayatta kalabilmektir. Bunun içinse dünya standartlarında, yeterli sayıda, sürekli bir kişisel koruyucu ekipman desteği gerekmektedir.

Biz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak geçici bir döner sermaye düzenlemesi üzerinde konuşulmasını mesleki onurumuzu zedeleyici buluyoruz. Bakanlık kamu oyu önünde bunu tartışarak halkın önünde sağlık çalışanına bizde size karşılığında bunları vermekteyiz demektedir.

Biz sağlık emekçilerinin bu döneme özgü bir başka acil talebi hastanelerinde olan bitenin şeffaf bir şekilde açıklanması, panik ve kaygılarının bu yolla engellenerek kurumlara olan güven kaybının bu dönemde ortadan kaldırılmasıdır.

Sendikamızın uygulama olarak 3 aylık dönemde döner sermaye uygulamasına bakış açısı nettir. Döner sermayenin tavandan verilmesine yönelik müjde genel itibariyle, pandemi salgını sonrası 20 yıllık döner sermaye uygulamasının ve özerk bütçeli hastanelerin çöktüğünün göstergesidir.

Kamu hastanelerinin pandemi sonrası ayaktan ve yataklı hizmetlerinde %80 oranında hizmet sunumunun düşmüş olması, salgın döneminde hastanelerin gelirlerinde %80’lik düşmeye işarettir. Süreç maaşları karşısında geçiminde ana unsur olan döner sermaye ile geçimini sürdüren sağlık hizmetleri sınıfının genel bütçeden desteklenmesi gerekliliğini hükümete dayatmıştır.

Müdahale olmadığı taktirde hastanelerin tavandan ödeme ötesinde döner sermayelerinde taban ödemelerini gerçekleştirecek bütçesi kalmayacaktır. İktidarın amacının ne olduğunu daha 20 gün önce yürürlüğe koyduğu yönetmelik ortaya koymaktadır.

Eğer iktidar samimiyse;
1– Tüm hastaneleri tek bütçe altında toplamalı
2– 1 Mart 2020 tarihli döner sermaye yönetmeliğini kaldırmalı
3– Döner sermaye uygulamasının bütünüyle kaldırılarak temel ücrette artış yapmalı,
4– 3600 ek gösterge bir an önce uygulanmalı,
5– Tüm gelirleri emekliliğe yansıtılmalıdır.
Sendikamız 20 yıllık süreçte döner sermaye uygulamasına karşı olmuş ve sağlık çalışanlarının döner sermaye ile oyalandığını ifade etmiştir. Nitekim süreç sendikamızı haklı çıkarmıştır.

SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI
ANKARA ŞUBE YÜRÜTME KURULU