Anasayfa » HABERLER » KREŞ ÜCRETLERİ HAKKINDA
KREŞ ÜCRETLERİ HAKKINDA

KREŞ ÜCRETLERİ HAKKINDA

KREŞ ÜCRETLERİ HAKKINDA GENEL MERKEZİMİZİN YAZISI

Covid-19 salgını kapsamında alınan tedbirler gereği 16 Mart tarihi itibariyle kreş ve gündüz bakımevleri kapatılmıştır. Bu kapsamda kreşler kapalıdır ve hizmet verilmemektedir. Ancak sendikamıza ulaşan bilgiler doğrultusunda sağlık emekçilerinin hizmet aldığı kreşler tarafından kreşlerin kapalı olduğu süreler için sağlık emekçilerinden çeşitli miktarlarda ücret talep edildiği, her kreşin ve işyerinin de ayrı bir uygulama yaptırdığı anlaşılmaktadır.
Öncelikle şunu belirtmek isteriz. Kreşlerin salgın nedeniyle kapalı olduğu süreler için ücret talep edilemez ve sağlık emekçileri ödeme yapmak zorunda değildir. Yazımız ekinde (Ek 1) bulunan ve ödeme yapılmayacağını belirten hazırladığımız dilekçe örneği kreş yönetimlerine verilerek ödeme yapılmaması gerekmektedir.
Ayrıca, kreş ve gündüz bakımevlerinin çalışma ve işleyişimden sorumlu olan, aynı zamanda sağlık emekçilerini her bakımdan korumakla yükümlü olan hastane yönetimleri ve il Müdürlüklerine verilmek üzere hazırlanan dilekçe örnekleri de yazımız ekinde yer almaktadır. (Ek 2 ve Ek 3) Bu dilekçeler şube/temsilcilikler ya da işyeri temsilcileri tarafından verileceği gibi direk çalışanlar tarafından da verilebilir.
Kreş ve gündüz bakımevlerinde çalışan emekçiler için ise, salgın nedeniyle kapatılan/kapatılması gereken tüm işyerlerinde çalışanlar için söylediğimiz gibi buralarda çalışanlar da ücretli izinli sayılmalı, herhangi bir ekonomik hak kaybına uğramamalı, gelir kaygısı yaşamamalı, ücretli izinli sayılmaları ve ücretlerini alabilmeleri için kreşler, hastaneler tarafından gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Bilindiği üzere sağlık emekçilerine hizmet veren işyeri kreşleri büyük oranda özel kreşlerdir ve kurumlar hizmet alımı ile kreşlerle anlaşma yapmaktadır. Bugün salgın sürecinde kreşlerle ilgili yaşadığımız bu sorun, aslında; yıllardır kreş ve bakım hizmetlerinde özelleştirilmesine itirazımızda ne kadar haklı olduğumuzu, kreşlerin kamu hizmeti olarak, ücretsiz, yürütülmesi ve kadrolu çalışanlar eliyle yürütülmesi gerektiği yönündeki taleplerimizin de ne kadar önemli olduğunu bir kez daha açığa çıkarmıştır. Bu dönemde çocuk bakım hizmetlerinin kamusallaştırılması talebimizi de yinelemek, hatırlatmak iyi olacaktır.
Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Aylin AKÇAY Pınar İÇEL
Genel Hukuk ve TİS Sekreteri Genel Sekreter

DİLEKÇE ÖRNEKLERİ İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERE TIKLAYINIZ

Ek_1_Kreş_hk
Ek_2_Kreş_hk
Ek_3_Kreş_hk