Anasayfa » MANŞET » ANKARA’DAKİ DEVLET HASTANELERİNİN ŞEHİR HASTANELERİNE TAŞINMASI PROTESTO EDİLDİ
ANKARA’DAKİ DEVLET HASTANELERİNİN ŞEHİR HASTANELERİNE TAŞINMASI PROTESTO EDİLDİ

ANKARA’DAKİ DEVLET HASTANELERİNİN ŞEHİR HASTANELERİNE TAŞINMASI PROTESTO EDİLDİ

Ankara’daki Devlet Hastanelerinin Şehir Hastanelerine Taşınması protesto edildi

Ankara’da yeni açılacak şehir hastaneleri nedeniyle kent merkezindeki hastaneler ulaşım ve hizmet sorunlarına rağmen, halkın sağlık hizmetine erişimi engellenerek kapatılıyor.

Ankara Tabip Odası, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüketici Hakları Derneği, CHP Çankaya ve Altında ilçe örgütleri, Tüketici hakları Derneği ve Haziran hareketinden oluşan Hastanemi Kapatma Platformu bugün kapatma ve taşınma girişimleri başlatılan Atatürk Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

aeahast_basın_açıklaması_4Hastanemi Kapatma Platformu’nun açıklaması polis tarafından engellenmek istendi. Hastane önüne girişi engellenen platform üyelerinin tamamı içeri alınmazken polis engelini fotoğraflamak da yasaklandı. Çekilen fotoğraflar polisler tarafından sildirildi. Yaşanan arbedenin ve milletvekilleri aracılığıyla yapılan görüşmenin ardından hastane önüne ulaşabilen kurum temsilcileri polis engeline rağmen açıklamayı yaptı.

Açıklamaya SES Ankara Şube Eş Başkanı Hüsnü Yıldırım, SES Genel Sekreteri Pınar İçel, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Tabip Odası Yönetim Kuurulu üyesi Dr. Arif Müezzinoğlu , CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ile CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal katıldı.

Sağlık bütçemizde kara delik oluşacak!

Kurum temsilcileri adına ortak açıklamayı okuyan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şehir hastaneleri projesinin sağlık sistemine taban tabana zıt olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Atatürk Hastanesi bugün kapatılıyor. Bilkent Şehir Hastanesi’nin yolu yok. Bu hastane sağlık problemleri ortaya çıkaracak büyüklükte bir yapı olmasına rağmen var olan eski hastanelerimiz kapatılıyor. Daha önce açılışı ertelenen Bilkent Şehir Hastanesi’nin resmi açılış töreninin 15 Mart tarihinde yapılacağı anlaşılmaktadır. 9 Nisan 1985 tarihinde Birleşmiş Milletler genel kurulunda oy birliği ile kabul edilen ve Türkiye’nin de altına imza koyduğu tüketicilerin uluslararası anayasası niteliğindeki evrensel tüketici haklarından birisi sağlıklı bir çevrede yaşam hakkıdır. Bu temiz hava yeterli beslenme ve temiz su, daha çok yeşil alan temiz ve çağdaş bir kent, ulaşılabilir sağlık merkezleri sağlıklı ve kaliteli altyapı hizmetlerinin sağlanması, tarihi doğal ve biyolojik zenginliğin korunması demektir.

Bütün bunlara baktığımızda şehir hastaneleri projesi bu haklara taban tabana zıt bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık sistemimizi alt üst eden bir projedir. Bu projenin mali, ekonomik boyutu sağlık bütçemizde bir kara delik oluşturacaktır.”

 Şehir hastanelerinden vazgeçin ve hastanelerimizi kapatmayın

Candan, “Bugünden başlayarak Atatürk Hastanesi taşınacak ve önümüzdeki haftalarda Numune ve Yüksek İhtisas Hastanesi’ne sıra gelecektir. Bu taşınma işlemlerinde de sorunlar vardır. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde daha önce yönetimsel kriz doğu şeflik sisteminin kalkması bu şehir hastanelerinde yeni bir yönetimsel krizin habercisidir. Ulaşım ve hizmet açısından sorunlar vardır ve uyarılarımıza kulak verilmemiştir sivil toplum kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin düşünceleri dahi sorulmamıştır. Bu nedenle şehir hastanelerinden vazgeçin ve hastanelerimizi kapatmayın” diye konuştu.

Tüm sorunlara rağmen, yerel seçimler nedeniyle şehir hastanelerini açıyorlar

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlattı ve Anayasa’nın 34. maddesine atıfta bulundu. Taşcıer, “Hiç kimse önceden izin almaksızın silahsız ve güvenliği tehlikeye sokmadığı sürece basın açıklaması yapmaya, ifade özgürlüğünü kullanmaya hakkı vardır ve bu hak yoruma kapalıdır.” dedi. Gelirken polis engeli nedeniyle platform üyelerinin bir kısmının açıklamada bu yüzden olmadığını belirten Taşcıer, şöyle devam etti: “Tamamen halkın menfaatine bir basın açıklaması yapmak isteyen insanlara izin verilmemesi çok üzücü. Henüz inşaatı bitmeyen, alt yapı, ulaşım sorunu olan Şehir Hastanelerine merkezdeki hastaneler taşınacak. Çünkü önümüzde bir yerel seçim var. Biz aynısını Yüksek Hızlı Trenin açılışında görmüştük. Seçime yetiştirilerek alelacele açılan yerlerin sorunlarını insan hayatı kaybederek görüyoruz. Mamak’taki, Keçiören’deki, Altındağ’daki vatandaşların ulaşacağı hastaneler yerine bu şekilde bir yere yığılan hastanelerle insanları özel hastane ve merdiven altına mahkum bırakıyorlar. Ne vatandaşın menfaatine ne de devletin menfaatine olan şehir hastanelerinden vazgeçin. Hastanede çalışan emekçiler ve hastaneye gelen hastalar akıbeti belli olmayan bir sonla karşı karşıyalar. Bu hastaneler belki size seçimlerde bir puan kazandırır ama yapılacak tek bir eksiklikle bir yurttaşımız dahi hayatını kaybederse bunun vebalini hiç birimiz ödeyemeyiz.”

Şehir hastanesine ulaşmak acil hastalar için yaşam tehlikesi yaratıyor

CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal ise “Buradaki şehir hastanesi, 3 bin 704 yataklı. Bu hastanede en az 3 kat hemşire olacak, 5 bin doktor çalışacak. Bu hastanenin yolunun en az 13 şeritli olması lazım. Bu hastaneye bir saatte gelecek hasta ya da hasta yakını sayısı 27 bin kişi ve çalışacak olan teknik ekip de yaklaşık 30 bin kişi olacak” dedi.

Şehir hastanesine vatandaşların muayene olmadan bile para ödeyeceğini söyleyen Ünsal, “Bir göğüs ağrısı bir kalp hastası olan bir hasta bir ya da iki dakika içinde hastaneye ulaşmazsa yaşam tehlikesi olur. Koskoca Ankara’da iki tane hastaneye mahkûm olacağız. 12 hastane kapanacak, 2 hastaneye muhtacız. Yenimahalle’den buraya gelecek hasta bir saat yol gelecek, eğer kalp hastasıysa bu kişi zaten yolda ölür” dedi.

Çalışanların akıbeti belli değil

ATO (Ankara Tabip Odası ) Yönetim Kuurulu üyesi Dr. Arif Müezzinoğlu, kapatılacak hastanelerdeki yardımcı sağlık personellerinin hiç birinin şehir hastanelerinde görevlendirilmeyeceğine dikkat çekerek, “Çok kısa bir süre önce eski hastanelerdeki yeni kadroya geçmiş tüm yardımcı sağlık personelinin nasıl dağıtılacağı belli değil”dedi. Şehir hastaneleri ile birlikte sağlıkta şiddetin daha da artmasının olası olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, “diğer hastanelerin en azından tümüyle kapatılmayarak acillerin, yoğun bakımların ve işler bölümlerin kalmasını” önerdi. (Ankara/EVRENSEL)

 

aeahast_basın_açıklaması_1

aeahast_basın_açıklaması_2

aeahast_basın_açıklaması_3